Citromtorta sütés nélkül

Mielőtt valaki megkérdezi a férjemet, hogy mi minden nap süteményt eszünk-e, jelzem, ez egy két hónapos kép, tehát ma sem ezt , sem más desszertet nem eszünk. Na! Azért K.O. ez a süti, vagy nevezhetjük tortának is, mert egyrészt senki nem hiszi el, hogy 8 perc alatt készen, másrészt a fehér sütemények eleganciája a többséget rabul ejti. Tényleg villámgyorsan össze lehet dobni, az alapja keksz,  azt hiszem elronthatatlan. Úgy 5-6 éve láttam a tévében ezt a receptet, amerikai nagyik sütögettek jobbnál jobb sütiket, ezt az egyet fejből is meg tudtam jegyezni.

A recept a bébi méretű tortakarikára vonatkozik ( kb 20 cm)

Hozzávalók a kis, 20 cm formához:

  • 15 dkg vajas keksz, magyarból a győri édes pl.
  • 10 dkg vaj
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl habtejszín
  • 2 citrom
  • folyékony édesítő, vagy többször átdarált porcukor
  • 2 ek. zselatinfix biztonságból

Azért használok folyékony édesítőt, mert a cukrot nem lehet érzékelhetetlenné tenni, és kínos, ha serceg a fog alatt. Aki utálja az édesítőt, az próbálkozzon a cukorral, de őrölje meg többször, amíg szállópor nem lesz belőle. Először összetöröm kekszet,  egy zacskóba teszem, és a húsklopfolóval tovább aprítom. Nem kell porrá zúzni, inkább csak apró morzsásra, öregesre, ahogy nagyanyám mondaná. Ha kész, egy tálba öntöm, megolvasztom a vajat folyósra, hozzáadom a kekszhez, jól összedolgozom, majd a tortaforma aljára szépen egyenletesen lenyomkodom, ez lesz a torta alapja. Hideg helyen hagyom, hogy visszaszilárduljon, addig összeállítom a krémet. A mascarpone megédesítem, erre nem írnék mennyiséget, kóstold meg, neked mennyire legyen édes. Amikor jónak érzed, akkor még egy picit édesítsd, mert a citrommal kell majd az arány eltalálni. A tejszín felverem fel könnyű habbá. Tényleg elég csak 2 percig, hogy ne legyen folyós, de semmi esetre sem kell kemény hab.  A habot hozzáadom a mascarponehoz, jól összekeverem. A citrom levét kifacsarom egy kis pohárba, leszűröm, ebből fogom önteni. Egy citrom levét beleöntöm, kevergetem, és figyelem az állagát. A krémet a citromlé összekapja, azaz egyre szilárdabb lesz, ez jól érezhető a keverésnél. A második citromból csak annyit teszek bele, amennyire savanykásra akarom készíteni. Ez annyira szubjektív, kóstolgasd.  Ne feledd, citromos ízvilágot kell létrehozni, de legyél óvatos, ne legyen borzasztóan savanyú. Ha úgy érzed, jó az íze, akkor 1 kanál zselatinfixet kever el benne. Valójában enélkül is megszilárdul a krém, többször próbáltam, de elsőre jobb, ha bebiztosítsd magad. Egy-két óráig hűtsd, és kész. Lehet gyümölcsökkel díszíteni, már csokimázzal is csináltam, szóval lehet még turbózni. Az édes keksz és a  citromos krém nagyon jó kis páros, de nem árt tudni, hogy tömény, gazdag édességről  van szó, egy szelet is K.O.

1 hozzászólás (+add yours?)

  1. bottyanka
    dec 16, 2011 @ 16:43:02

    Felvéve a karácsonyi menüsorra. A lazacos sajttekercseddel együtt 🙂

    Válasz

Hozzászólás